This is the exclusive online store established by the replica watches brand in China so far. replica bags uk preferred to open its online replica bags layout in China in Jingdong TOPLIFE, highlighting its recognition and trust in China's leading e-commerce platform gucci replica . It also means that Chinese consumers can more conveniently enjoy the replica hermes and craftsmanship of Bucchiatti jewelry.
Kanyaró vendègház

Turisztikai látványosságok

Torda

Torda megyei jogú város Kolozs megye hat városi rangú településének egyike és lakosságát tekintve a második helyen áll a megyeközpont, Kolozsvár után. Lakossága a megye teljes lakosságának 8,31 %-át teszi ki, míg a megye városi lakosságának 14, 57%-át jelenti.


A város a megye déli részén helyezkedik el az Aranyos folyó és a Rákos-patak összefolyásánál. Területe délkeleten Aranyosgyéressel valamint Harasztos, Szentmihály, Szind, Tordatúr, Palackos és Aranyosegerbegy településekkel határos. Torda Románia legfontosabb közlekedési útvonalain - DN1-E60-E81- és az Erdélyi Autópálya, A3 mentén helyezkedik el.


A város története rendkívül gazdag és jelentős régészeti emlékekkel rendelkezik. Részletesebb információkért felkereshetik a tordai polgármesteri hivatal internetes oldalát a www.primariaturda.ro címen.

A Tordai-hasadék

A Tordai-hasadék nemzeti fontosságú védett terület, amely IV. osztályú IUCN (vegyes jellegű természeti övezet) minősítéssel rendelkezik. Maga a természeti látványosság Kolozs megye területén helyezkedik el, 6 kilométerre, nyugatra Tordától a Hesdát-patak két oldalán.


A hasadék teljes hossza 2.9 km és a sziklafalak elérhetik akár a 300 méteres magasságot is. A védett terület nagysága 324 hektár, amely a jurakori mészkőnek a Hesdát-patak általi elerodálásával keletkezett.


A Tordai-hasadék ritka vad karszti látképet nyújt: meredek és magas sziklák, éles csúcsok, kőtornyok, kavicsos völgyek, kavicsfolyamok, ívek stb. Több mint ezer állat és növényfajnak ad otthont, amelyek közül néhány rendkívül ritka, mint a tordai hagyma és a szirti sas.

Csukás-vízesés

A Csukás-vízesés a Hesdát-patak völgyében található, annak is az alsó szakaszán, nem messze Magyarszarvaskend falutól, amely Szentmihály község része.


A vízesés számos kiugró résszel rendelkezik, amelyen megtörik a vízáram így újabb vízeséseket hozva létre. Teljes magassága eléri az 5 métert. A vízesés alatt létrejött egy kis tó, amelynek a vize a 25 Celsius-fokot is eléri. Kitűnő fürdőhely.


A patak, amely a Tordai-hasadék irányából érkezik, a sziklák között elkanyarodik és egy kis természetes jakuzzit alakított ki. Akik egy igazi természetes masszázsra vágynak, kényelmesen nekitámaszkodhatnak a vízáramnak, ezáltal bármely szépségszalont megelőző élményben lehet részük.

A potaissai római kasztrum

Potaissa legjelentősebb régészeti és történelmi emléke az V. Makedón Legió egykori kasztruma a Várdomb platóján. Az építmény romjai egészen a középkor kései századaiig fennálltak nemcsak faragott köveket szolgáltatva a tordai építkezésekhez, hanem számos régiséget is nyújtva (épületelemek, szobrok, mozaikok, kőfeliratok, érmék és egyéb apró tárgyak), amelyek különféle múzeumokba és gyűjteményekbe kerültek. 1574-ben a francia utazó, Pierre Lescalopier, leírta a kasztrum egyik még álló kapuját, talán ugyanazt, amelyet az erdélyi humanista Szamosközy István is megemlített az északi részen 1599-1603 körül. A kapu íves volt, nagyméretű faragott kövekből kialakítva. Összeomlása 1657-ben, amelyet Bethlen Farkas is megemlített, csupán részleges lehetett, mert Fasching Ferenc 1677 ismét említést tett róla.

Székelykő

A Székelykő, a maga 1171 méteres magasságával, a Torockói-hegységben helyezkedik el, Várfalu és Torockó községek határán. Ennek az elhelyezkedésnek köszönhetően nagyon népszerű célponttá vált a környéket meglátogató turisták között, akik közül sokan, ha a csúcsra nem is, de a hegy lábához igyekeznek eljutni.


A gyalog megtett út, akár Várfaluból, Székelyhidasról, vagy a torockói meredek ösvényen elindulva, „minden pénzt megér” ahogy a helyi mondás tartja. Felérve a csúcsra, lélegzetelállító látvány tárul a látogató elé, a horizont körkörösen háborítatlanul megcsodálható.


A túrázó gyakran összetalálkozhat siklóernyőzőkkel, akik sasként köröznek a falvak és a dombok fölött. A Székelykő rendkívül népszerű a terepmotorozás rajongói között is.

Torockószentgyörgy és a torockószentgyörgyi vár

A Torockói-hegység északnyugati oldalán 575 méteres magasságban helyezkedik el a Torockói-medence, amelyet az Ordaskő (1249 m) és a Székelykő (1128 m) csúcsok vesznek körül.


Torockószentgyörgy egyike a medence négy falujának.


A torockószentgyörgyi vár az azonos nevű falu közvetlen közelében található, Torockó község területén, Fehér megyében. A várat 1296-ban építette a Thoroczkay családból származó erdélyi alvajda, a tatár betörések elleni menedékhelyként. A torockói és szentgyörgyi lakosok úgy építették meg a várat, hogy az elhelyezkedése révén minél elérhetetlenebb legyen. A vár még mindig álló, csaknem 20 méter magas északi tornyában megtekinthető a felirat, amely a vár építését a Thoroczkay családnak tulajdonítja.